Gravvårdar Stockholm

Begravning innebär även ta hand om begravningsgäster

Sommar brukar vanligen vara en tid för romans. Det är då man är ledig och har tiden att kanske leta – och även hitta kärleken. Den som har arbetat hela vintern vill gärna ha semester och avkoppling. Människorna är mera ute och njuder av sommaren i Sverige. 

För andra däremot, kan sommaren innebära ett avslut. En del äldre människor, går bort under sommarmånaderna. Varför det är så, vet vi inte riktigt. Är det alldeles för varmt, kan de äldre inte överleva den heta sommaren. Även om sommaren kan vara känslig för äldre, dör ändå de flesta under vintermånaderna. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) dör de flesta mellan januari och mars. 2013, dog i genomsnitt 281 personer om dagen mellan de månaderna.

Flest personer dör under januari till mars

Trots det stora antalet dödsfall, lever vi betydligt längre och håller oss friskare, Medianålderna var 83,3 år för båda könen 2013. Många blir alltså en bra bit över 80 år. Det positiva vi kan anta om dem som har levt så länge är att de har haft ett långt liv, förhoppningsvis även ett lyckligt och meningsfullt liv. Har de personerna haft familj har de säkert hunnit uppleva både barn, barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn.

Stor släkt innebär ofta stora begravningar

Har man en stor släkt, och det sedan är dags för en värdig begravning, är det många arrangemang kring en begravning. Var ska den hållas? Vilken präst, eller borgerlig begravningsförrättare ska hålla i själva begravningsakten? Hur ska gästerna tas om hand? Här brukar man oftast bjuda på både ett salt och ett sött tilltugg till de gäster som har kommit till begravningen. Varför inte bjuda på en god catering? Det brukar vara det enklaste, så slipper inte anhöriga tänka på den praktiskt biten när väl den begravningsdagen kommer.

Begravningsentreprenör brukar ge råd och stöd

Många kan känna sig vilsna när det kommer till svåra saker som döden. Man kan känna sig obekväm med att fatta beslut – hur hade den döda, velat ha det? I sådana sammanhang är det en otrolig lättnad, ifall den döda har skrivit ner hur hen önskade sin begravning. Om inte (vilket är vanligt) kan man i stället, vända sig till en begravningsentreprenör. De har detta som sitt arbete och är mycket proffsiga. Om man så vill brukar de ha goda kontakter med cateringfirmor. En cateringfirma gör då den slags mat som man beställer, vill man endast ha snittar, kan man ha det, eller en enklare buffé, smörgåsar och tårtor.

I Stockholm finns det över 700 cateringfirmor att välja mellan. Det kan nästan bli omöjligt att välja utifrån det stora antalet. Många har dessutom serveringspersonal, som kommer och hjälper till vid själva serveringen. Det är mågna tallrikar, bestick och porslin som ska fram, och sedan diskas. Maten ska serveras och fat ska fyllas på. Sedan ska det viktiga kaffet bryggas så det är många praktiska arrangemang som man hellre kan anlita en cateringfirma i Stockholm för.

5 Mar 2020