Gravvårdar Stockholm

Förbered din begravning i god tid

Att förlora en nära anhörig hör till de svåraste stunderna i en människas liv. Ibland är sorgen bara ett stort svart hål. Men det kan underlätta att veta att begravningen i alla fall blev som den döde själv velat ha den. Du som är till åren eller vet att du går mot livets slut kan hjälpa dina efterlevande genom att förbereda din egen begravning i god tid. Det kan kännas märkligt men är en kärlekshandling som kan bli mycket värdefull och avlastande för dina anhöriga. En del ser begravningen som ett sista avsked. Andra ser det som en hyllning till den som ska begravas. Hur som helst bör varje begravning bli en ceremoni som förhoppningsvis kan hjälpa till i sorgearbetet.

Slipp rädslan av att göra fel

Många som ska planera och organisera en begravning efter en anhörig som gått bort är rädda för att göra fel. Man är rädd att välja fel kista, fel blommor, fel musik och fel mat till minnesstunden efteråt. Egentligen spelar de här praktiska valen sällan stor roll, men de kan skapa en stor stress för den som redan sörjer.  I familjer är det vanligt med olika viljor och den som har fått ansvaret för planeringen är rädd att organisera en begravning som krockar med de andra anhörigas vilja. Tanken är att hedra minnet av den döda inte skapa friktion mellan de efterlevande.

Vita arkivet en lättnad för anhöriga

Du som gör i ordning ett så kallat “Vita arkivet” kan själv skriva ner vad som är viktigt för dig under din begravning. Vill du ha en Monica Zetterlund-låt i kyrkan istället för Bred dina vida vingar? Vill du att prästen ska nämna något särskilt? Vill du ha våfflor istället för smörgåstårta till kaffet? Alla sådana här små detaljer kan kännas fåniga och högst världsliga när de ska präntas ner på ett papper. Vem bryr sig om det när du ändå är död? Jo, dina anhöriga! De kommer att ha stor hjälp av att veta att de i alla fall prickade några av dina egna önskemål. Det är en lättnad att kunna läsa svart på vitt vad du själv velat. Någon kanske hade på känn att du gärna skulle ha haft de där nygräddade våfflorna, men den personen skulle inte ha vågat säga det om det inte stod i vita arkivet.

Konton, lösenord, testamente

Det vita arkivet fungerar som en sorts broschyr där du kan skriva ner allt vad du vill till efterlevande. Det finns en hel del om ekonomi, konton och annat som kan vara mycket klokt att ha antecknat ned i god tid innan din bortgång. Kanske har du gjort i ordning ett konto med en summa som ska gå till begravningskostnader. Det finns goda möjligheter att undvika konflikter genom att du själv har skrivit ett juridiskt riktigt testamente som dina anhöriga kan ta del av. Alla kommer kanske inte tycka att det blir precis som de hade tänkt sig, men då kan de i alla fall vila i att det blev som du hade tänkt dig.

På senare år är det vanligt att vi människor också lever våra liv på internet i olika sociala medier. Om du till exempel har en facebook-sida kan det vara klokt att också ha skrivit ner användarnamn och lösenord där du har en egen profil. Det kan annars kännas obehagligt för människor som kände dig att du lever kvar på nätet fast du är död i verkligheten. Efter döden bör man kanske inte ha en profil som lever på internet. Minnet av dig däremot, det kan få leva hur länge som helst!

För att få hjälp med att ställa upp ett eget vitt arkiv om du bor i Stockholm kan du exempelvis vända dig till www.begravningsbyråsödermalm.nu

20 Jan 2017