Gravvårdar Stockholm

Underhållsbidrag för er med delad eller gemensam vårdnad

Underhållsbidrag kan vara aktuellt om du har barnen oftare än den andra föräldern. Även om ni har delat upp vårdnaden 50/50. Ta hjälp med beräkningen.

Du som har mer vårdnad om barnen än den andra föräldern har rätt till underhållsbidrag. Det gäller även om ni på pappret har barnen 50/50, men inte i praktiken. Och så är det många separerade par som har det nu för tiden.

För det är ju nämligen en sak med det juridiska ansvaret för barnen. Du och ditt ex kanske fortfarande vill vara lika mycket ansvariga för era gemensamma barn. Men av någon anledning kommer barnen bo betydligt oftare hos den ena av er. Det kan till exempel handla om hur ni arbetar. Nattarbete och resor i jobbet kan vara en sådan faktor.

Underhållsbidrag bör räknas ut enligt formella regler

Då ska ni naturligtvis räkna ut vad den som har barnen oftare ska ha i underhållsbidrag. Det kan ni antingen sköta på egen hand, eller ta hjälp med av till exempel kommunens familjerådgivare eller en advokat specialiserad på familjerätt.

Se till att ni får ner er överenskommelse på papper, och gör den så tydlig som möjligt. Även om ni separerar i gott samförstånd kan saker förändras längs vägen som gör att den goda stämningen blir som bortblåst. Och det vore ju synd om det skulle smitta av sig på situationen som rör barnen. Där är det ju faktiskt du och ditt ex som måste vara de vuxna i rummet.

30 Aug 2022